Banány jsou proslulé svou konzistencí, která je ideální pro pečení a nejrůznější dezerty, včetně nepečených. Moje sestra Anastasia, která miluje jednoduché klasické sladkosti, je ráda používá ve svých receptech. Zde je její osvědčený recept na lahodný banánový koláč s želé.
Banány jsou proslulé nejen svou chutí – jsou skutečnou pokladnicí draslíku! Ve 100 g ovoce se nachází celých 360 mg tohoto prvku. Nedostatek draslíku vede k oslabení celého organismu a snížení kontraktility srdečního svalu, proto lékaři doporučují častou konzumaci těchto chutných a užitečných plodů.
Banány obsahují velké množství tryptofanu, který je jedním ze substrátů v procesu tvorby serotoninu, zvaného „hormon štěstí“. Laicky řečeno, banány zlepšují náladu a mají pozitivní vliv na pohodu. Díky svým uklidňujícím vlastnostem také zklidňují trávicí systém, proto by je měli konzumovat lidé trpící žaludečními vředy a gastroezofageálním refluxem. Složky obsažené v těchto plodech podporují rozvoj přirozené střevní flóry.
Banány mají mnoho výhod a jejich konzistence je ideální pro pečení a všechny druhy dezertů, včetně nepečených. Dnes pro vás máme klasickou nabídku – recept na lahodný banánový želé dort od sestry Anastázie.
Recept na banánový dort s želé od sestry Anastázie.
Ingredience na banánovou hmotu:
- 25 mcg másla,
- 2 lžíce cukru,
- 1/2 litru mléka,
- 2 lžíce bramborové mouky,
- 2 lžíce pšeničné mouky,
- 3 banány,
- 2 středně velká jablka,
- 1 malý citron.
Ingredience na marinádu:
- Potřebujeme: 2 červená nebo zelená želé,
- 3-4 banány,
- šťáva z 1 citronu.
Dort se připravuje na světlém piškotu. Může se péct se šesti vejci.
Příprava: Sušenky se připraví z mouky, která se rozdělí na dvě části:
Hmotnost: 1 kg:
1. Z mléka, cukru, brambor a pšeničné mouky připravíme pudink. Vychladíme.
2. Rozmačkejte banány a smíchejte je s citronovou šťávou.
3. Rozpustíme máslo, přidáme vychladlý pudink, rozmačkané banány a nakonec nahrubo nastrouhaná jablka. Vše smícháme dohromady.
Nalijte na vrchní část:
1. Želé připravíme podle receptu, banány oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme citronovou šťávou.
2. Na piškot nalijte banánovo-jablečnou směs a plátky banánů do ní jemně vtlačte. Naplňte ztuhlým želé.