Karnevalové šílenství je v plném proudu a počasí za oknem se rozhodně hodí k tomu, abyste si k večeři dali porci lahodné, zahřívací polévky. V obou případech se vyplatí zvolit sytou pochoutku od našich východních sousedů.
Tato polévka je ideální pro chladné dny
Vývar je nejoblíbenější volbou pro zahřátí a pro syndrom předchozího dne . Je to nepochybně chutná nabídka, ale za vyzkoušení stojí i solyanka, tradiční pokrm východoevropské kuchyně. Je tučná, vydatná a má charakteristickou kyseloslanou chuť. Po takové polévce nebude zima ani žádné ráno po večírku hrozné.
Solyanka – recept na vydatnou polévku
Při konzumaci této polévky se rozhodně nebudete muset nudit. Uvnitř najdete mnoho různých ingrediencí, jako je maso, masový sortiment, okurky, olivy a kapary. Díky tomu si můžeme být jisti, že po talíři slaného nálevu nikdo neodejde od stolu hladový.
Solyanka je vynikající orientální polévka.
Původ této polévky sahá až do dob, kdy lidé používali vše, co měli po ruce, aby přežili zimu. Byla to jednoduchá selská polévka, která se postupem času obohatila o nové přísady a koření a stala se pokrmem typickým pro východoevropskou kuchyni.
Okurky ve slaném nálevu obsahují probiotika, která pomáhají obnovit bakteriální rovnováhu ve střevech po nadměrné konzumaci alkoholu. Kyselé přísady, jako jsou nakládané okurky, rajčata a citron, stimulují vylučování trávicích šťáv a pomáhají vyplavovat toxiny z těla. Díky tomu mohou pomoci při náročném ránu po večírku.
Složení:
- Složení: 300 g hovězího masa,
- 250-300 g vepřového masa,
- kousek uzené slaniny,
- 2 klobásy,
- 2 cibule,
- půl hlavy česneku,
- 6-8 nakládaných okurek,
- 150 ml vody na nakládání,
- italský jazyk,
- sůl a pepř podle chuti,
- 2-3 bobkové listy,
- 3-4 papričky oregana,
- citron,
- zakysaná smetana,
- nasekanou petrželku.
Způsob přípravy:
- Postup: Italskou zeleninu nakrájíme: mrkev a petržel na slámku, celer na malé kostičky, pórek na kolečka.
- Maso vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu, přičemž odškrábneme pěnu.
- Když se voda vaří, přidáme zeleninu, bobkový list a nové koření.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, totéž uděláme se slaninou a vše osmahneme na pánvi.
- Ke konci smažení přidejte prolisovaný česnek.
- Nakládané okurky nastrouháme.
- Do pánve s masem a zeleninou přidáme klobásu se slaninou, cibuli a nastrouhané okurky. Přidáváme je postupně a kontrolujeme, zda polévka není příliš kyselá.
- Vařte 20 minut, dokud okurky nezměknou.
- Dochutíme solí a pepřem.
Hotovou polévku podávejte se lžící zakysané smetany a tenkými plátky předem spařeného citronu. Ozdobte bohatou porcí nasekané petrželky. Dobrou chuť!