Toto je koření, které vždy přidávám do polévky. Už žádná symfonie plynů

by Šéfkuchař

Zelná polévka je jednou z polévek, které se v našich domácnostech vyskytují již po generace. Zvláště rádi se k ní vracíme v zimě, kdy musíme shánět čerstvou zeleninu s řepou a k večeři chceme podávat něco hřejivého a vydatného.

Polévku u nás doma všichni milují a mnozí z nich se hned po jejím snědení staví do fronty na další. Je to sice výborná polévka, ale má jednu nevýhodu – může způsobovat nadýmání břicha a plynatost. Abych přehlušila odpolední symfonii zvuků po polévce, sáhnu po speciální kytici koření. Dobře se kombinuje i s dalšími pokrmy ze zelí, které jsou v české kuchyni běžné.

Koření na polévku

Nadýmavé vlastnosti zelí mnoho lidí od konzumace této zeleniny odrazují. Zelí je bohaté na vlákninu, která je sice velmi důležitá pro zdraví, ale ve velkém množství může způsobovat nadýmání. Samotný proces nakládání zelí vede k tvorbě kyseliny mléčné, která může dále stimulovat střeva a zvyšovat tvorbu plynů. K tomu dochází zejména tehdy, když v naší každodenní stravě chybí probiotika.

Existují však koření, která vám umožní vychutnat si porci polévky bez obav ze zvýšené tvorby plynů nebo nadýmání břicha. Patří mezi ně kmín. Nejenže zvýrazňuje chuť zelných pokrmů lehkým anýzovým nádechem, ale především obsahuje sloučeniny, které stimulují vylučování trávicích šťáv, což tělu usnadňuje zpracování těžko stravitelných potravin, jako je zelí. Můžete ji přidat již namletou nebo můžete přidat celá zrna. Pokud zvolíte druhou možnost, nezapomeňte je z hotové polévky vyjmout.

Kmín díky svým karminativním vlastnostem pomáhá snižovat pocit sytosti a nadýmání břicha, které často provází konzumaci zelí. Tímto způsobem se chráníme před negativními účinky konzumace zelí.

Vyberte si bylinky

Kromě kmínu byste měli používat také majoránku. Má protikřečový účinek, takže se uvolní hladké svalstvo trávicí soustavy a my máme pocit méně přeplněného žaludku. Do zelí můžete přidat také tymián, který stimuluje působení trávicích kyselin, což následně vede k lepšímu trávení, snižuje žaludeční nevolnost a nadýmání. Podobně působí ivavřínový list.

Kromě koření, které sníží plynatost a bolest, se vyplatí přidat také česnek, nové koření nebo trochu uzené papriky. Ty zlepší chuť celého pokrmu a promění obyčejné šči v opravdovou lahůdku.

You may also like

Leave a Comment