Jak získáte čistý vývar? Nejen cibulí, přidejte ji a bude zlatavý jako od vaší babičky.

by Šéfkuchař

Jak získat dokonale čirý vývar? Abyste se zbavili vodního kamene, který plave v polévce, musíte použít jistou záludnost. A nejde jen o to je při vaření vývaru zachytit. Stačí přidat jen jednu ingredienci a vývar bude zlatavý jako od vaší babičky.

Průhledný, žlutý a zlatavý – takový by měl být dokonalý vývar. Uvařit ho však není tak snadné, protože stačí pár chyb, aby byl vývar kalný a bezbarvý. Příliš vysoká teplota nebo příliš vysoký výkon hořáku, nesprávný výběr surovin a neodstranění vodního kamene z vařícího se masa – to je jen několik chyb, kterých se můžeme při vaření vývaru dopustit. Co můžeme udělat pro to, aby byl vývar dokonale čirý a průhledný?

Přidáme cibuli osmaženou na ohni.

Odborníci na gastronomii doporučují používat cibuli jako přirozený způsob odstranění vodního kamene a dosažení zlatavé barvy vývaru. Za tímto účelem přidáme celou cibuli i se slupkou do vývaru, který jsme předtím udusili na ohni, v troubě nebo pomocí horkovzdušné pistole.

Vezměte bílek a vývar bude průhledný.

Zprůhlednění vývaru pomocí vaječného bílku je technika, která se může zdát překvapivá, ale je mimořádně účinná. Přidání vaječného bílku do vařícího se vývaru pomůže absorbovat přebytečný tuk, který pak lze z polévky snadno odstranit.

Další metodou použití vaječného bílku je jeho vyšlehání do pěny a vmíchání do vývaru. Po několika minutách vaření a míchání se nečistoty a tuk usadí na dně hrnce a vy je můžete snadno odstranit.

Skvělým trikem pro získání čirého vývaru jsou kostky ledu.

Dalším způsobem, jak odstranit přebytečný tuk, je přidání kostek ledu na konci vaření. Jak led taje, vytlačí nežádoucí prvky na povrch polévky, odkud je můžeme sebrat lžící.

You may also like

Leave a Comment