Moji příbuzní dávají přednost tomuto zelí před tradičním. Holishki si získalo srdce rodiny

by Šéfkuchař

Holishki neboli plněné zelí po židovsku je ideální nabídkou pro všechny milovníky plněného zelí. V této verzi je plněné zelí masitější, šťavnatější a kyselejší. Jakmile je jednou ochutnáte, zamiluje si je celá rodina!

Golishki je židovská pochoutka s hovězím masem.

Jsou trochu jiné než tradiční plněné zelí, které známe. V židovském plněném zelí není rýže a masovou náplní je hovězí maso. Skutečná podstata tohoto pokrmu však spočívá v omáčce – díky přidání citronu získává jídlo nebývalou hloubku chuti. Původně se používala během svátků Sukot a Simchat a symbolizuje hojnost úrody a svatou knihu, protože dvě holubice položené vedle sebe připomínají svitky Tóry. Od té doby, co jsem je poprvé naservíroval své rodině, už nechtějí jíst tradiční verzi holubiček. Pokud se rozhodnete udělat tuto, určitě bude podobná.

Hebrejské plněné zelí – recept

Ingredience: 

Přílohy: Plněné zelí:

  • Potřebujeme: 1 hlávku bílého zelí
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 vejce
  • 1 šálek vařené rýže
  • sůl a pepř podle chuti

Rajčatová omáčka:

  • Potřebujete: 500 ml rajčatové passaty
  • 3 lžíce medu
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce másla
  • sůl a pepř

Příprava: Vychutnejte si moučník, který se hodí na přípravu pokrmů, a připravte si ho:

  • Z kapusty odstraníme tvrdý střed a listy spaříme vroucí vodou, aby změkly a daly se lépe obalit.
  • Ve velké míse smíchejte mleté maso, cibuli, vejce a vařenou rýži. Dochuťte solí a pepřem.
  • Na každý zelný list dejte část nádivky a pevně ji srolujte. Hotové plněné zelné závitky pevně vložte do žáruvzdorné formy.
  • V hrnci rozpustíme máslo, přidáme rajčatovou passatu, med a citronovou šťávu. Podle chuti osolte a opepřete a na mírném ohni vařte několik minut, dokud se ingredience nespojí.
  • Plněné zelí zalijeme rajčatovou omáčkou, formu přikryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 1,5 hodiny.

You may also like

Leave a Comment