VČeské republice byly skutečnou pochoutkou. Dnes při pomyšlení na ně mnohým naskakuje husí kůže.

by Šéfkuchař

Ještě před několika lety se nebylo možné vnitřnostem divit a některé z nich se daly objednat i v dobrých restauracích. Patřily mezi ně i plíce, při pomyšlení na které se mnohým lidem dělá mráz po zádech.

Ještě před několika lety byly vepřové plíce dušené s kyselými přísadami, jako je citron, ocet a bylinky, oblíbeným pokrmem v polské kuchyni. Dnes jsou téměř úplně zapomenuté, někdy si na jejich existenci vzpomenou jen starší domácí kuchařky. Pokud si chcete připomenout chuť z dob před lety, mám pro vás osvědčený recept.

Recept na vepřové plíce

Smažená játra s cibulí a jablky nebo žaludky v jemné omáčce se v polských domácnostech objevují dodnes. Méně oblíbená jsou vepřová srdce a jazyky, ale vepřové plíce jsou již minulostí. Jejich ochutnání může být pro mnoho lidí výzvou. Ti, kteří to dokázali, říkají, že to rozhodně stálo za to.

Přestože plíce nejsou považovány za nejdelikátnější maso, obsahují určitou výživovou hodnotu. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, vitaminů skupiny B a železa.

Vepřové plíce se v české kuchyni často používaly kvůli jejich dostupnosti a nízké ceně. Vařily se na různé způsoby, nejčastěji dušené s cibulí a kořením, podávané s obilím nebo bramborami. Byly také součástí náplně knedlíků a paštik. V této verzi se trochu podobají guláši, díky čemuž jsou chuťově přístupnější.

Složení: 

  • 1 kg vepřových plic,
  • italština,
  • 3 bobkové listy,
  • několik zrnek nového koření,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 cibule,
  • 2 lžíce sádla,
  • 1 lžíce pšeničné mouky,
  • koření: sůl, pepř, cukr, ocet podle chuti.

Způsob přípravy:

  1. Koupené plíce očistíme a odstraníme průdušnici. Maso omyjeme a očistíme.
  2. Očistíme zeleninu, nakrájíme ji na kousky, vložíme do hrnce a zalijeme vodou.
  3. Přidáme bobkový list, nové koření, sůl, pepř a propláchneme.
  4. Vařte do měkka, asi 90 minut.
  5. Po uvaření plíčky scedíme, a když vychladnou, nakrájíme je na slámky. Smažíme je na rozpáleném sádle, přidáme nakrájenou cibuli a česnek.
  6. Zaprášíme moukou a zalijeme polovinou hrnku předem uvařeného vývaru.
  7. Omáčku dochutíme octem a kořením. Když omáčka zhoustne, je pokrm připraven k podávání.

Plutzka se podává s vařenými bramborami nebo krupicí a oblíbeným salátem. Můžete je také podávat s krajícem chleba.

Dobrou chuť!

You may also like

Leave a Comment