Maďarská paprika je lepší než lečo. Stačí pár ingrediencí a večeře je hotová.

by Šéfkuchař

Maďarská kuchyně dokonale odpovídá chuti Čechů. Barevné přísady a výrazné koření dodávají pokrmům lákavý vzhled a dlouho zůstanou v paměti. Některá klasická maďarská jídla se již stala trvalou součástí českých jídelníčků, o čemž svědčí množství variant. Je čas rozšířit svůj repertoár o chutný paprikový guláš.

Musíme uznat, že Maďaři omáčky umí. Klíčem k úspěchu možná není velké množství znamenitých ingrediencí, ale jednoduchost a čerstvá zelenina, nejlépe z vlastní zeleninové zahrádky. Základem mnoha pokrmů jsou tři základní produkty: paprika, cibule a česnek.

Co třeba papriky ve smetanové omáčce?

Pokrm můžete obohatit o masové přídavky, například kousky hovězího nebo mletého masa. Pro vegetariánskou variantu můžete přidat konzervované červené fazole. Pokrm podávejte s rýží, těstovinami nebo křupavou bagetou. Pokud chcete zůstat v kruhu maďarské kuchyně, připravte langos, tj. lahodné palačinky s cibulí nebo strouhaným sýrem.

Recept na maďarskou papriku.

Pokrm se skvěle povede jak s celou paprikou, tak se zeleninou nakrájenou na slámky. Pokud se rozhodnete pro první možnost, nezapomeňte z paprik odstranit semínka.

Ingredience: 1:

  • Papriky: 8 paprik – mohou mít různé barvy,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 cibule,
  • olej na smažení,
  • lžička mleté sladké papriky,
  • lžičku cukru,
  • 100 ml bílého suchého vína,
  • 2 lžíce másla,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • 125 ml 18% zakysané smetany,
  • svazek petrželky.

Provedení:

  1. Papriky omyjeme a zbavíme semínek, můžeme je nakrájet na čtvrtky nebo na slámky. Vložte je do hluboké pánve.
  2. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Smažte na rostlinném oleji.
  3. Když zelenina zhnědne, přidejte mletou papriku, cukr a víno. Navrch položte plátky másla. Osolte a opepřete a pánev přikryjte pokličkou.
  4. Dusíme, dokud papriky nezměknou.
  5. Nakonec ji zjemněte temperovanou smetanou.
  6. Hotový pokrm posypeme nasekanou petrželkou.

Maďarská paprika z trouby

Pokrm z maďarských paprik můžete připravit v troubě, nejlépe v litinové pánvi s poklicí. Opečenou zeleninu podlijte vínem, přidejte koření a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Měla by být hotová asi za 30 minut.

Hotový pokrm přelijte smetanou a položte na talíř – nejlépe velmi dobře vychlazený. Vypadá to fenomenálně, jak se postupně rozpouští v horké omáčce.

You may also like

Leave a Comment