Maďarská kuchyně dokonale odpovídá chuti Čechů. Barevné přísady a výrazné koření dodávají pokrmům lákavý vzhled a dlouho zůstanou v paměti. Některá klasická maďarská jídla se již stala trvalou součástí českých jídelníčků, o čemž svědčí množství variant. Je čas rozšířit svůj repertoár o chutný paprikový guláš.
Musíme uznat, že Maďaři omáčky umí. Klíčem k úspěchu možná není velké množství znamenitých ingrediencí, ale jednoduchost a čerstvá zelenina, nejlépe z vlastní zeleninové zahrádky. Základem mnoha pokrmů jsou tři základní produkty: paprika, cibule a česnek.
Co třeba papriky ve smetanové omáčce?
Pokrm můžete obohatit o masové přídavky, například kousky hovězího nebo mletého masa. Pro vegetariánskou variantu můžete přidat konzervované červené fazole. Pokrm podávejte s rýží, těstovinami nebo křupavou bagetou. Pokud chcete zůstat v kruhu maďarské kuchyně, připravte langos, tj. lahodné palačinky s cibulí nebo strouhaným sýrem.
Recept na maďarskou papriku.
Pokrm se skvěle povede jak s celou paprikou, tak se zeleninou nakrájenou na slámky. Pokud se rozhodnete pro první možnost, nezapomeňte z paprik odstranit semínka.
Ingredience: 1:
- Papriky: 8 paprik – mohou mít různé barvy,
- 2 stroužky česneku,
- 2 cibule,
- olej na smažení,
- lžička mleté sladké papriky,
- lžičku cukru,
- 100 ml bílého suchého vína,
- 2 lžíce másla,
- sůl a pepř podle chuti,
- 125 ml 18% zakysané smetany,
- svazek petrželky.
Provedení:
- Papriky omyjeme a zbavíme semínek, můžeme je nakrájet na čtvrtky nebo na slámky. Vložte je do hluboké pánve.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Smažte na rostlinném oleji.
- Když zelenina zhnědne, přidejte mletou papriku, cukr a víno. Navrch položte plátky másla. Osolte a opepřete a pánev přikryjte pokličkou.
- Dusíme, dokud papriky nezměknou.
- Nakonec ji zjemněte temperovanou smetanou.
- Hotový pokrm posypeme nasekanou petrželkou.
Maďarská paprika z trouby
Pokrm z maďarských paprik můžete připravit v troubě, nejlépe v litinové pánvi s poklicí. Opečenou zeleninu podlijte vínem, přidejte koření a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Měla by být hotová asi za 30 minut.
Hotový pokrm přelijte smetanou a položte na talíř – nejlépe velmi dobře vychlazený. Vypadá to fenomenálně, jak se postupně rozpouští v horké omáčce.