Vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuku a jedinečná chuť. Užitečná, ale zřídka kupovaná ryba

by Šéfkuchař

Stává se vám, že častěji saháte po mireně, treskách nebo lososech? Pokud v obchodě uvidíte na policích s lednicí saidu, neváhejte a vložte ji do košíku. Tato ryba není příliš oblíbená, ale je to škoda. Její maso obsahuje spoustu cenných výživných látek, které jsou zdraví prospěšné. Zjistěte, jaké vlastnosti má saida a jak ji připravit.

Při sestavování výživných jídel se vyplatí dbát na to, aby obsahovala zdroj bílkovin. Ty můžete získat mimo jiné z masa, mléčných výrobků a luštěnin. Odborníci na výživu doporučují zařadit ryby do každodenního jídelníčku, kdykoli je to možné . Poskytnou vám nejen cenné bílkoviny, ale také velkou dávku vitaminů, minerálních látek a cenných mastných kyselin . Dnes se podíváme, proč byste měli jíst melanž a jak tuto zřídka kupovanou rybu připravit.

Saite – co je to za rybu?

Tato ryba se vyskytuje především v Norsku, Severním moři, Barentsově moři a v západní části Baltského moře. Je velmi oblíbená zejména mezi obyvateli Norska, ale lze ji najít i v našich supermarketech. Saita patří do čeledi tresek a je to dravec, který plave ve smečkách. Někteří jedinci se mohou dožít až 25 let a dosahují délky přes jeden metr. Největší jedinci mohou vážit až 32 kg . Charakteristickým znakem vzhledu sajgy je její tmavé zbarvení, světlá, výrazná boční linie a černá vnitřní část úst. Má křehké maso šedoperleťové barvy, výborně chutná jak pečené a smažené, tak i v různých polévkách a dušených pokrmech.

Jaké vlastnosti má saita?

Saita je nízkokalorická, nízkotučná a lehce stravitelná ryba, takže se výborně hodí do jídelníčku většiny z nás. Mohou ji jíst děti, starší lidé i ti, kteří chtějí zhubnout. Výborně se hodí do jídelníčku sportovců a lidí, kteří bojují s příliš vysokou hladinou „špatného“ cholesterolu v krvi. Obsahuje vitamin D, který posiluje kosti a zuby, chrání organismus před osteoporózou a zubním kazem a má vlastnosti podporující imunitní systém. Jsou zde také cenné minerální látky, jako je jód, který má vynikající vliv na endokrinní systém a štítnou žlázu a spolu se selenem obsaženým v treskách posiluje imunitu organismu.

Tato ryba je také cenným zdrojem bílkovin, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Bílkoviny jsou základním stavebním materiálem všech buněk a tkání, ovlivňují regeneraci a funkci svalů a přispívají také k větší sytosti. Saita je nízkokalorická ryba, asi 70 kcal na 100 g, což je ideální pro lidi, kteří chtějí shodit přebytečnou tukovou tkáň.

Jak připravit saitu?

Jedná se o jemnou rybu, jejíž maso se podobá tresce, ale je o něco pevnější. Saita se stejně jako ostatní ryby z čeledi treskovitých může podávat smažená, grilovaná, pečená v troubě nebo vařená.

Tato ryba nepotřebuje mnoho přísad, aby měla skvělou chuť. Filé ze saidy můžete osmažit na olivovém oleji s citronovou šťávou, solí, pepřem a oblíbenými bylinkami. V chlebíčku bude mít také báječnou chuť .

Filety můžete také upéct v troubě. Stačí je posypat solí a pepřem a poté je vložit do žáruvzdorné formy. Přidejte také nakrájené půlky cherry rajčat, cukety a papriky. Přidejte prolisovaný česnek, provařené bylinky, vše pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě asi 25 minut, dokud není ryba propečená a zelenina měkká. Norové připravují rybí řízky z masa tresky tmavé a přidávají do nich nastrouhané brambory a cibuli.

You may also like

Leave a Comment