Tato zelenina nebyla nikdy příliš známá, přestože je bohatá na mnoho živin. Je to tak trochu salát, takže starší lidé by ji rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku. Řeč je o řeřichě, této nenápadné zelenině, která se vyskytuje po celém světě, v Polsku ji někdy najdeme i v mokřadech. Proč jíst řeřichu? Jaké mikroživiny v ní můžeme najít?
Řeřichový salát nejčastěji najdete ve velkých obchodech s potravinami nebo v prodejnách zeleniny. Má tvar zelených kulatých písmen a je skvělým doplňkem mj. do salátů. V některých diskontních prodejnách najdete také čerstvou řeřichu v květináčích. Semena k výsevu zase můžete zakoupit v zahradnictvích.
Proč jíst řeřichu?
Tuto zeleninu můžete najít také pod názvem řeřicha. Je to poměrně levná zelenina – zejména pokud se rozhodneme koupit semena nebo klíčky. Její chuť je poměrně výrazná a má lehce peprný nádech, což ji předurčuje k přípravě různých slaných pokrmů. Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) obsahuje jeden šálek řeřichy (34 g): 0,78 g bílkovin, 0,03 g tuku, 0,17 g vlákniny, vitamin A v dávce odpovídající 22 % denní potřeby, vitamin C v dávce odpovídající 24 % denní potřeby, vitamin K v dávce odpovídající 102 % denní potřeby a také hořčík a železo v dávce odpovídající 4 % denní potřeby.
Kromě toho řeřicha obsahuje také zinek, selen, fosfor, draslík a mnoho dalších vitaminů v menších dávkách. Jak uvádí portál healthline.com, konzumace 34 g řeřichy podporuje mnoho tělesných systémů. Mikroživiny obsažené v této zelenině podporují správnou funkci oběhového systému, včetně srážlivosti krve a zdraví kostí (také díky vitaminu K). Vitamin A a vitamin C jsou prospěšné pro oči a imunitu. Kromě toho pečují o zdraví pokožky a nervového systému. Mohou také snížit riziko mnoha onemocnění, včetně rakoviny, včetně: rakoviny tlustého střeva a kůže.
Podívejte se také: Tyto druhy ovoce jsou nejvíce kontaminované. Nestačí je opláchnout pod vodou.
Řeřichový salát a zdraví starších lidí
Tato zelenina je jistě užitečná ve stravě starších lidí. Kromě výše uvedených vlastností podporuje díky obsahu minerálních látek, včetně fosforu, hořčíku, selenu, železa a draslíku, také kardiovaskulární a svalový systém. Kromě toho může snižovat riziko anémie. Antioxidanty, které obsahuje, chrání tělo před volnými radikály, které mohou mimo jiné poškodit: imunitní systém.
Konzumace řeřichy má mnoho výhod, a to nejen pro starší lidi. Přidáním pouhého šálku těchto chutných listů do každodenního jídelníčku podpoříte také trávení a zrychlíte metabolismus. Navíc se jedná o velmi nízkokalorický doplněk, který obsahuje pouze 11 kcal na 100 g. Má močopudné účinky, urychluje vylučování toxinů z těla a také pomáhá regulovat krevní tlak.
Co všechno lze z řeřichy připravit? Jak tuto zeleninu využít v kuchyni?
Pokud chcete mít k této zdravé pochoutce stálý přístup, vyplatí se řeřichu zasadit do květináče a pěstovat ji podobně jako česnek. Nejsnáze ji využijete v různých salátech a skvěle bude chutnat v kombinaci se špenátem, rukolou nebo jehněčím salátem. Navíc z ní lze připravit lahodné smoothie. K jeho přípravě budete potřebovat: hrst řeřichy, půl banánu, půl avokáda, plátek ananasu, hrst petrželky a 4 lžíce citronové šťávy. Vše rozmixujte do homogenního stavu – takový chutný koktejl můžete pít každý den a ovoce v něm obsažené libovolně obměňovat.
Řeřichový salát lze jíst syrový nebo vařený. Kromě koktejlů a salátů ji lze použít také do zeleninových polévek a jako ozdobu masových a jiných pokrmů.