Působí jako lék na srdce a střeva. Jezte ji místo brambor a uvidíte i rozdíl v hmotnosti.

by Šéfkuchař

A co večeře? Brambory, samozřejmě. To je příloha, bez které se neobejde prakticky žádné odpolední jídlo, zejména s masem. Zvláště proto, že tuto zeleninu lze podávat na několik způsobů a pokaždé chutná trochu jinak: brambory přímo z vody, šťouchané, pečené nebo jako bramborová kaše či hranolky. Ale je to opravdu ta nejlepší volba? Brambory lze jistě nahradit stejně chutným, ale mnohem zdravějším produktem.

Řeč je o topinamburu, zelenině, která nám nejen dodává nové chutě, ale také nám pomáhá cítit se zdravěji. Je to rostlina s charakteristickými jedlými hlízami, které na první pohled připomínají kořeny zázvoru. Topinambur pochází ze Severní Ameriky a je zajímavé, že v České republice byl známý ještě dříve, než si ho oblíbily brambory. Tehdy se na něj zapomnělo, ale dnes opět získává na popularitě, zejména mezi lidmi, kteří dbají o své zdraví.

Topinambur na hubnutí: Proč byste měli jíst topinambur?

Topinambur je především bohatý na inulin, přírodní prebiotikum, které podporuje funkci střev a zlepšuje trávení. Je také známo, že inulin pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. To znamená, že topinambur zůstává cennou potravinou pro lidi s cukrovkou. Ale to není vše: hlízy této zeleniny jsou skutečnou pokladnicí vitaminů skupiny B, vitaminu C a minerálních látek, jako je železo, draslík a hořčík.

Lepší trávení a snadnější vstřebávání živin jsou dostatečnými důvody, proč jíst topinambur, pokud držíme dietu a chceme zhubnout. Důvodů je však více. Jednak má tato zelenina ve srovnání s bramborami mnohem nižší obsah kalorií, jednak díky vysokému obsahu vlákniny udržuje pocit sytosti po delší dobu. A konečně: nízký glykemický index, což v praxi znamená, že nedochází k prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi.

Topinambur ve stravě umožňuje očistu organismu od toxických látek a pomáhá snižovat špatný LDL cholesterol. Draslík obsažený v topinamburu má pozitivní vliv na srdce a snižuje krevní tlak.

Topinambur a brambory – co je zdravější?

Podíváme-li se blíže na nutriční hodnoty obou druhů zeleniny, všimneme si několika rozdílů. Je jich sice málo, ale rozhodně jsou významné. Za prvé, topinambur je bohatší na vlákninu než brambory. Za druhé, velkou výhodou topinamburu je nízký obsah škrobu, kterého je v bramborách poměrně hodně. A nadbytek škrobu je snadným způsobem, jak rychle zvýšit hladinu cukru v krvi. Za třetí, topinambur nabízí výrazně bohatší soubor minerálních látek.

Jak jíst topinambur?

Když už víme, proč byste měli brambory nahradit topinamburem, podívejme se nyní na to, jak tuto zeleninu podávat. Spoiler: možností je poměrně dost! Topinambur lze jíst jak syrový, tak po tepelné úpravě. Vařte, pečte, opékejte, grilujte – vyberte si, obarvěte ho. Charakteristická chuť topinamburu umožňuje jeho dobrou kombinaci s jinou zeleninou, stejně jako s masem a rybami.

Topinambur je vhodný také jako přísada do salátů (dodává jim křupavost) a polévek (dokonale je zahušťuje). Na druhou stranu se zapečený pokrm osvědčuje jako zajímavá a chutná alternativa chipsů. Stačí je nakrájet na tyčinky a upéct v troubě.

Recept: Salát s topinamburem.

Přípravu salátu s topinamburem začněme obstaráním potřebných surovin. Těmi budou:

  • dvě až tři hlízy topinamburu,
  • mrkev,
  • jablko,
  • šťáva z poloviny citronu,
  • lžíce olivového oleje,
  • sůl a pepř
  • nepovinně: lžička medu.

Začneme důkladným omytím hlavní suroviny našeho pokrmu. Poté očistíme topinambur a nakrájíme ho na hrubém struhadle. Totéž uděláme s jablky a mrkví.

Všechny produkty smícháme a přidáme citronovou šťávu – ta zabrání ztmavnutí topinamburu a jablek. Vše zakápneme olivovým olejem a (pokud chceme sladkou chuť) medem. Dochuťte kořením.

 

You may also like

Leave a Comment