Je to dokonalé ovoce. Snižuje riziko mnoha onemocnění a je k dostání v každém obchodě i v zimě.

by Šéfkuchař

Ovoce kaki, známé také jako persimmon, má mnoho zdraví prospěšných účinků. Toto ovoce není v České republice zatím příliš oblíbené. Proč se vyplatí je jíst? Důvodů je mnoho.

  • Kaki ovoce stále není příliš oblíbené, přestože se prodává v každém obchodě.
  • Obsahují velké množství polyfenolů, karotenoidů a flavonoidů.
  • Snižují riziko chronických onemocnění, jako jsou sýrové choroby a rakovina.
  • Vysoké množství vlákniny obsažené v plodech kaki podporuje zdraví střev.
  • V malém množství je mohou konzumovat diabetici v kombinaci se zdrojem bílkovin a tuků.

Jaké vitaminy a minerální látky obsahují plody kaki?

  • Plody kaki jsou vynikajícím zdrojem vitaminu A, který podporuje zdravé oči, pokožku a imunitní systém.
  • Vitamin C v plodech kaki podporuje imunitu a působí jako silný antioxidant, který podporuje boj proti volným radikálům.
  • Vitamíny E a K v kaki prospívají zdraví pokožky a krve.
  • Kaki je také zdrojem draslíku, který reguluje krevní tlak a podporuje činnost srdce.
  • Hořčík a fosfor podporují zdraví kostí a nervového systému.

Plody kaki mají vysoký obsah polyfenolů, karotenoidů a flavonoidů, které pomáhají chránit organismus před oxidačním stresem a snižují riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Vysoký obsah vlákniny (rozpustné i nerozpustné) podporuje zdraví střev, zabraňuje zácpě a podporuje střevní mikrobiom.

Díky obsahu vitamínů a antioxidantů kaki pomáhá chránit tělo před infekcemi a podporuje regeneraci imunitních buněk. Přítomnost vlákniny, draslíku a antioxidačních látek pomáhá snižovat „špatný“ cholesterol, regulovat krevní tlak a snižovat riziko aterosklerózy.

Zbytek článku najdete pod videem.

Karotenoidy a vitamin C podporují regeneraci pokožky, zlepšují její pružnost a pomáhají v boji proti známkám stárnutí. Bioaktivní složky kaki, jako jsou třísloviny a flavonoidy, mohou snižovat záněty v těle, podporovat kardiovaskulární a imunitní systém.

Jak jíst ovoce kaki?

Kaki lze jíst syrové jako zralé ovoce (měkké a sladké), přidávat do salátů, smoothies nebo dezertů. Mohou se také sušit, čímž si zachovají velkou část své výživové hodnoty.

Kaki a cukrovka. Mohou kaki jíst diabetici?

Kaki je ovoce s průměrným glykemickým indexem 61. Mají však vysoký obsah cukru – 12,51 g ve 100 g ovoce. To znamená, že kaki mohou diabetici konzumovat v kombinaci se zdrojem tuků a bílkovin. Nejlepší je jako dezert po hlavním jídle.

Diabetici by však toto ovoce neměli jíst příliš často nebo ve velkém množství. Má totiž značnou glykemickou zátěž a zvyšuje hladinu glukózy v krvi. Buďte střídmí.

You may also like

Leave a Comment