Vývar je v Česku jednou z nejoblíbenějších polévek. Téměř v každé domácnosti se však připravuje trochu jinak. Jak docílit toho, aby chutnal opravdu jedinečně? Stačí znát velmi jednoduchý trik.
Navzdory rostoucí oblibě pokrmů z jiných kuchyní je pro mnoho lidí nedělní večeře především talířem horkého vývaru, který se pak často stává základem dalších jídel, například rajské polévky. Ukážeme vám, jak připravit vývar tak, aby si členové vaší rodiny o jeho porci přímo říkali.
Jak se připravuje vývar? Stojí za to si zapamatovat
Vývar se tradičně vyrábí z drůbežího masa, někdy v kombinaci s hovězím. Tajemství spočívá v tom, že maso přidáte do studené vody a před přidáním zeleniny ho uvaříte samotné. Velmi důležité je také přidat do polévky sůl až na konci vaření, aby se chuť surovin plně rozvinula.
Když se na povrchu vývaru začnou objevovat první „oči“, můžete přidat mrkev, petržel a oloupanou cibuli. To ale není všechno. Nezapomeňme také na sběr vnitřností. Profesionální kuchaři také radí, abyste během vaření několikrát do polévky nalili studenou vodu. Takzvané temperování vývaru spočívá ve snížení jeho teploty, díky čemuž zprůhlední.
Zajímavé je, že existuje ještě jeden způsob, jak zlepšit vzhled a chuť vývaru. Stačí do polévky vhodit několik kostek ledu. I to nejmenší množství může způsobit, že vývar přestane být kalný.
Pečená zelenina do vývaru
Existuje mnoho způsobů, jak připravit skutečně lahodný vývar. Jeden z nich souvisí se zeleninou, kterou do něj přidáváme. Než ji do polévky přidáme, vyplatí se ji opéct v troubě vyhřáté na teplotu kolem 200 stupňů Celsia.
Když zjistíme, že zelenina začíná hnědnout, můžeme ji z trouby vyndat a poté ji přidat k vařícímu se masu. Vývar je pak mnohem aromatičtější a má lepší chuť.