nápojNaše babičky nám často říkaly, že med je opravdovou pokladnicí zdraví. Přidání lžičky do čaje nebo namazání na chleba nejsou jediné způsoby, jak ho dostat do těla. Můžete si také vytvořit takzvanou medovou vodu.
Pití medu s vodou – je to prospěšné?
Pravidelná konzumace medu má nespočet zdravotních přínosů. Pokud vypijete teplou vodu s medem ihned po probuzení, kdy je žaludek ještě prázdný, zlepšíte peristaltiku střev a snížíte sklon k zácpě. Pravidelná konzumace takového nápoje zrychluje metabolismus (což pomáhá shodit nechtěná kila) a prospívá trávení. Přínosy můžeme samozřejmě spatřovat i ve fungování imunitního systému. Již po generace víme, že med snižuje sklon k „chytání“ infekcí a podporuje celý organismus. Účinek lze ještě zvýšit přidáním citronové šťávy do sklenice. Přidání jeřabin z černého rybízu snižuje krevní tlak. Směs vody a medu má také bakteriostatické vlastnosti: med obsahuje peroxid vodíku a po zředění vodou je baktericidní aktivita medu vyšší (až asi 200krát) než před zředěním.
Jak připravit medovou vodu?
Recept je velmi jednoduchý! Budeme potřebovat pouze dva produkty: převařenou, mírně teplou vodu a lžíci medu. Ingredience smícháme, důkladně promícháme a je hotovo. Poznámka: voda nesmí být horká, protože pak by med ztratil své léčivé vlastnosti. Nejlepší je nepřekračovat 36-37 stupňů.
Pokud cítíme potřebu tuto příchuť nebo chceme, aby byl náš nápoj ještě zdravější, můžeme do sklenice přidat již zmíněnou citronovou šťávu, zázvor nebo třeba skořici.
Kdo by neměl pít vodu s medem?
Med je sice přírodní produkt, ale je bohatý na cukry, které přispívají k vysoké hladině cukru v krvi, proto by se diabetici měli předem poradit s lékařem. Opatrní by měli být i alergici, protože alergie na med jsou velmi časté.