Když hledáte ideální rybu k večeři, okamžitě vás napadne losos nebo treska. Nápad na chutnou a zdravou večeři však hledejte mezi jejich levnějšími náhražkami. To je případ nemilosrdného pstruha, který je často přirovnáván k lososovi. V současné době ho můžete koupit za akční cenu v Lidlu. Pojďme se podívat, proč byste si měli vybrat právě jeho.
- Pstruha lososovitého lze považovat za náhradu lososa.
- Je chutný, zdravý a bohatý na živiny.
- Pstruh lososový je nyní k dostání v oblíbeném diskontním obchodě.
Je pstruh dobrá ryba?
Pstruh lososový (pstruh duhový, pstruh mořský) je sladkovodní ryba patřící do čeledi lososovitých. Je tedy velmi blízce příbuzný oblíbenému lososovi. Maso pstruha může mít růžovou, oranžovou nebo bílou barvu. Je křehké a kompaktní. Chutí se podobá lososovi, ale jeho cena je mnohem nižší .
Mají pstruzi lososovití hodně kostí?
Pstruh duhový je obvykle na seznamu ryb, které mají nejméně kostí. Pokud je najdeme, můžeme je snadno oddělit od šťavnatého masa. V tomto ohledu se samozřejmě pstruh duhový podobá i lososovi, který má také málo kostí.
Je pstruh lososovitý zdravý?
Pstruh lososovitý je nejen chutný, ale také užitečný. Ve 100 g syrového masa obsahuje:
- V tomto množství: 141 kcal,
- 20,8 g bílkovin,
- 9,2 g tuku, včetně 1400 mg nenasycených omega-3 mastných kyselin,
- 59 mg sodíku,
- 16,2 IU vitaminu D,
- 0,9 mg vitaminu E,
- 2,29 mcg vitaminu B12,
- 0,1 µg vitaminu K,
- 375 mg draslíku,
- 26 mg vápníku.
Z hlediska obsahu kalorií a bílkovin je pstruh duhový podobný lososovi, ale obsahuje více živin. 100 g čerstvého lososa obsahuje 3,2 mcg vitaminu B12, 13 mcg vitaminu D3 a 490 mg draslíku. To však neznamená, že byste se měli vzdát pstruha duhového. Jeho konzumace, stejně jako ostatních ryb, alespoň dvakrát týdně dodává našemu tělu látky, které podporují kardiovaskulární, pohybový a nervový systém.
Konzumace středně tučných ryb (včetně lososa a pstruha) vám pomůže doplnit dávku omega-3 mastných kyselin – díky nim jsou cévy pružnější, pomáhají snižovat triglyceridy a krevní tlak a podporují paměť a koncentraci.
Jak nejlépe připravit pstruha z lososa?
Pstruha lososovitého lze připravovat podobně jako lososa. Navíc má jemnější chuť. Proto se dobře hodí k mnoha ingrediencím. Aby si pstruh zachoval co nejvíce nutričních hodnot, je nejlepší ho vařit v páře. Většina z nás ho ovšem raději smaží. V tomto případě byste měli věnovat pozornost tomu, jaký olej je nejlepší.
Pečený pstruh také chutná skvěle, zejména pokud je správně ochucen (sůl, petržel, citronová šťáva, stroužek česneku, máslo, čerstvě mletý pepř). Pečený je zdravější a méně kalorický.