Ideální nabídka pro lidi, kteří chtějí pečovat o své zdraví a obohatit svůj každodenní jídelníček. Mořský okoun je ryba bohatá na vitaminy a minerály, v České republice stále nepříliš oblíbená. Jeho blahodárné účinky však ocenili obyvatelé asijských zemí. Zjistěte, proč se vyplatí ji používat.
Okoun je král ryb
Okoun mořský je atlantská ryba s atraktivním zbarvením od oranžové po červenou. Jeho délka se pohybuje od přibližně 50 cm až po metr. Charakteristickými znaky jeho vzhledu jsou vyčnívající spodní čelist, velké oči a kostěné ostny pokrývající žábry.
U nás zatím není příliš populární, a je to škoda – je to velmi užitečná ryba, doporučovaná lidem držícím dietu na hubnutí i těm, kteří se potýkají s onemocněním jater nebo slinivky. Je bezpečná i pro těhotné ženy, protože má nízký obsah rtuti.
Je okoun zdravá ryba?
Ne nadarmo seokounovi říká „král ryb“. Nejde jen o jeho originální vzhled, ale především o jeho četné zdraví prospěšné látky. Tato ryba se vyznačuje nízkým obsahem tuku a cholesterolu a je bohatá na vitaminy a minerály. Fosfor, draslík, hořčík, niacin, vápník – tyto složky se nacházejí v malinách.
Vzhledem k tomu, že vitamin B12 je velmi důležitý pro správné fungování organismu a člověk si ho sám nevyrábí, je důležité zajistit jeho přítomnost ve vyvážené stravě. Skvěle se sem hodí i okoun. Ve 100 g této atlantské ryby je obsaženo přibližně 60 % jeho denní hodnoty. Vitamin B12 je klíčový pro správné fungování mozku a nervového systému, stejně jako pro tvorbu DNA a červených krvinek. Vitamin B12 také chrání před srdečními chorobami, osteoporózou a mrtvicí.
Karmín je také bohatý na selen, minerál, který hraje důležitou roli ve správném metabolismu a zdraví štítné žlázy. Selen také pomáhá snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny a Alzheimerovy choroby.
Velmi důležitou roli pro lidské zdraví hraje také již zmíněný fosfor obsažený v malinách. Je důležitý mimo jiné pro: zdraví zubů, tvorbu DNA a RNA a filtraci odpadních látek v ledvinách.
Jak připravovat červené ryby?
Červené ryby se skvěle připravují různými způsoby: v páře, pečené nebo grilované (při těchto postupech se vyplatí vybírat červené ryby s kůží). Tato jemná, libová ryba se výborně kombinuje s bramborami nebo různými druhy obilovin, zeleniny a ovoce – díky své lehce nasládlé chuti.
Důležité je rybu předem správně ochutit, což vám umožní přizpůsobit její chuť vašim preferencím. Standardní marinádou je olivový olej s citrusovou šťávou, bylinkami, solí a pepřem.
Červená ryba se výborně hodí ke smažení, ale je důležité celý proces kontrolovat – filet z této ryby je poměrně tenký a ryba má jemnou konzistenci a snadno se přepálí.
Může být také základem vydatné polévky.