Přidejte ji do kaše. Vaše střeva vám poděkují a váha klesne.

by Šéfkuchař

Ovesná kaše je oblíbený snídaňový pokrm, který má mnoho výhod: snadno se připravuje, je chutná a vydatná. Lze ji připravit na mnoho různých způsobů. Existuje však jedna přísada, kterou se vyplatí do ní přidat.

  • Ovesná kaše je ovesná kaše uvařená s mlékem nebo vodou, oslazená podle chuti a nejčastěji podávaná s ovocem, sirupem nebo medem a ořechy.
  • Pro získání zdraví prospěšných účinků se však vyplatí jednu ingredienci obměnit.
  • Jak připravit zdravé ovesné vločky?

Ovesná kaše pro zdraví: změňte tuto složku

Ovesné vločky obvykle vaříme s mlékem nebo vodou. Měli byste však změnit své zvyky a místo mléka přidávat do ovesných vloček kefír. Proč. Kefír je fermentovaný mléčný nápoj a má výživovou hodnotu potvrzenou odborníky na výživu. Je vynikajícím zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku a vitaminů B2 a B12. Obsahuje také živé probiotické kultury, které podporují zdraví střev a posilují imunitní systém.

Spojením probiotické síly kefíru s obilovinami bohatými na vlákninu vzniká výživné jídlo, které nejen podporuje zdraví trávicího traktu, ale také poskytuje trvalou energii po celý den.

Jaké obiloviny použít do ovesné kaše?

  • klasické ovesné vločky,
  • žito,
  • špalda,
  • pohanka,
  • rýže.

Z čeho připravit kaši?

Zde jsou základní ingredience pro přípravu ovesné kaše:

  • ovesné vločky – to je základ ovesné kaše. V případě potřeby použijte certifikované bezlepkové ovesné vločky.
  • Kefír – nahrazuje mléko, dodává krémovou konzistenci a lahodnou chuť a obsahuje probiotika a bílkoviny.
  • Ovoce – přidejte libovolnéovoce! Střídejte je v následujících kaších, přidávejte jich vždy několik. Na výběr máte mimo jiné jablka, hrušky, třešně, višně, borůvky, borůvky, maliny, broskve, ostružiny, jahody, banány, pomeranče, mandarinky, mango a ananas.
  • Med – může být přidán, aby dodal trochu přirozené sladkosti.

DŮLEŽITÉ: Vyhněte se těm druhům ovoce, které obsahují nejvíce rychle stravitelného cukru. Mezi ně patří např:

z čerstvého ovoce – hrozny (bohaté na hroznový cukr),

ze sušeného ovoce – sultánky a brusinky (slazené výrobcem).

V kaších by mělo převažovat čerstvé ovoce. Sušené používejte pouze ke slazení (1-3 kusy). Mohou to být sušené fíky, meruňky, švestky nebo datle.

Jak připravit ovesné vločky?

  • Do velké mísy nasypte všechny suché ingredience.
  • Do suchých přísad přilijte kefír. Dobře promíchejte.
  • Mísu přikryjte a dejte ji do lednice alespoň na několik hodin nebo přes noc.
  • Vyjměte mísu z lednice, promíchejte a případně přidejte čerstvé ovoce. Dobrou chuť!

Ovesná kaše s nápadem. Můžete do ní přidat tyto ingredience!

Ovesná kaše je jídlo, které se dá připravit na mnoho různých způsobů. Díky tomu získáte spoustu cenných živin, minerálů a vitaminů.

Do ovesné kaše s kefírem můžete mimo jiné přidat:

  • chia semínka,
  • slunečnicová semínka,
  • dýňová semínka,
  • lněné semínko,
  • skořici,
  • ořechy,
  • mandle.

You may also like

Leave a Comment