Ovesná kaše je oblíbený snídaňový pokrm, který má mnoho výhod: snadno se připravuje, je chutná a vydatná. Lze ji připravit na mnoho různých způsobů. Existuje však jedna přísada, kterou se vyplatí do ní přidat.
- Ovesná kaše je ovesná kaše uvařená s mlékem nebo vodou, oslazená podle chuti a nejčastěji podávaná s ovocem, sirupem nebo medem a ořechy.
- Pro získání zdraví prospěšných účinků se však vyplatí jednu ingredienci obměnit.
- Jak připravit zdravé ovesné vločky?
Ovesná kaše pro zdraví: změňte tuto složku
Ovesné vločky obvykle vaříme s mlékem nebo vodou. Měli byste však změnit své zvyky a místo mléka přidávat do ovesných vloček kefír. Proč. Kefír je fermentovaný mléčný nápoj a má výživovou hodnotu potvrzenou odborníky na výživu. Je vynikajícím zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku a vitaminů B2 a B12. Obsahuje také živé probiotické kultury, které podporují zdraví střev a posilují imunitní systém.
Spojením probiotické síly kefíru s obilovinami bohatými na vlákninu vzniká výživné jídlo, které nejen podporuje zdraví trávicího traktu, ale také poskytuje trvalou energii po celý den.
Jaké obiloviny použít do ovesné kaše?
- klasické ovesné vločky,
- žito,
- špalda,
- pohanka,
- rýže.
Z čeho připravit kaši?
Zde jsou základní ingredience pro přípravu ovesné kaše:
- ovesné vločky – to je základ ovesné kaše. V případě potřeby použijte certifikované bezlepkové ovesné vločky.
- Kefír – nahrazuje mléko, dodává krémovou konzistenci a lahodnou chuť a obsahuje probiotika a bílkoviny.
- Ovoce – přidejte libovolnéovoce! Střídejte je v následujících kaších, přidávejte jich vždy několik. Na výběr máte mimo jiné jablka, hrušky, třešně, višně, borůvky, borůvky, maliny, broskve, ostružiny, jahody, banány, pomeranče, mandarinky, mango a ananas.
- Med – může být přidán, aby dodal trochu přirozené sladkosti.
DŮLEŽITÉ: Vyhněte se těm druhům ovoce, které obsahují nejvíce rychle stravitelného cukru. Mezi ně patří např:
z čerstvého ovoce – hrozny (bohaté na hroznový cukr),
ze sušeného ovoce – sultánky a brusinky (slazené výrobcem).
V kaších by mělo převažovat čerstvé ovoce. Sušené používejte pouze ke slazení (1-3 kusy). Mohou to být sušené fíky, meruňky, švestky nebo datle.
Jak připravit ovesné vločky?
- Do velké mísy nasypte všechny suché ingredience.
- Do suchých přísad přilijte kefír. Dobře promíchejte.
- Mísu přikryjte a dejte ji do lednice alespoň na několik hodin nebo přes noc.
- Vyjměte mísu z lednice, promíchejte a případně přidejte čerstvé ovoce. Dobrou chuť!
Ovesná kaše s nápadem. Můžete do ní přidat tyto ingredience!
Ovesná kaše je jídlo, které se dá připravit na mnoho různých způsobů. Díky tomu získáte spoustu cenných živin, minerálů a vitaminů.
Do ovesné kaše s kefírem můžete mimo jiné přidat:
- chia semínka,
- slunečnicová semínka,
- dýňová semínka,
- lněné semínko,
- skořici,
- ořechy,
- mandle.