Sušenky budou nadýchané a nebudou padat. Stačí ji přidat do směsi

by Šéfkuchař

Padající piškoty nedají v noci spát mnoha hostitelkám. Tento dort má bohužel tendenci padat, ale my chceme, aby byl nadýchaný jako obláček. Co dělat, aby se dort povedl dokonale? Stačí do něj přidat trochu oblíbeného kuchyňského výrobku. Podívejte se na nejlepší recept na piškotový dort.

Piškot je základem mnoha dortů, od krémových vrstvených dortů až po rolády a koláče. Bohužel naše snaha může být marná, pokud se hned po vytažení z trouby rozpadne. Předejděte této situaci pomocí ….. octa. Jeho nepříjemného zápachu se nemusíte obávat – nebude patrný a pečené zboží bude ještě nadýchanější.

Ocet na odpadávající piškoty – proč to funguje?

Nejprve je vhodné položit si otázku: Proč piškoty padají? Během pečení se vzduch obsažený v jeho struktuře rozpíná, což způsobuje rozpínání těsta. Po vyjmutí z trouby, když začne chladnout, z něj vzduch uniká, čímž se stává méně inertním.

Proto se vyplatí používat octovou metodu, aby se pečivo nepropadalo. Když tento kuchyňský výrobek přidáme do žloutků, po přidání kvásku do směsi bude reagovat s jedlou sodou, kterou obsahuje. Poté se vytvoří bublinky oxidu uhličitého. Díky nim bude sušenka lehká a nadýchaná, jako obláček.

Recept na dokonalý piškot s octem

Představujeme recept na piškoty ze standardních surovin. Neobvyklým přídavkem je však zmíněný ocet. Pečení můžeme obohatit kakaem, citronovou či pomerančovou kůrou nebo i oblíbeným ovocem. Mnoho lidí do směsi rádo přidává máslo nebo přírodní jogurt.

Jaké ingredience potřebujeme k přípravě dokonalého klasického sušenkového těsta? Zde je jejich seznam:

  • 4 vejce pokojové teploty;
  • 1 šálek pšeničné mouky;
  • 1 šálek cukru;
  • 1/2 šálku bramborové mouky;
  • 1 lžička kvásku;
  • 1 lžička octa.

Nejprve oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte je s cukrem do tuhé pěny. Žloutky smícháme s octem.

V další fázi postupně vlijte žloutky a ocet do ušlehaných bílků. Poté přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva a stěrkou vše jemně promíchejte.

Připravené těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 stupních Celsia 35-40 minut. Po této době nechte koláč vychladnout.

You may also like

Leave a Comment