Lžíci této přísady přidávám do zelného salátu. Kdo ho alespoň jednou vyzkouší, žádá o recept.

by Šéfkuchař

Zdálo by se, že je těžké znovuobjevit salát z červeného zelí. Vždyť je to jedno z těch jídel, jehož recept je prakticky vložen do názvu. A přece se ďábel skrývá v detailech, a v tomto případě – v doplňcích.

Salát z červeného zelí

Červené zelí je cennou variantou této oblíbené zeleniny . Studie ukazují, že je bohatší než ostatní, zejména pokud jde o mikroživiny a antioxidační vlastnosti. Má až desetkrát více vitaminu A než jeho bílý přítel a také nejvyšší množství draslíku, manganu, selenu, hořčíku a železa.

Saláty obecně jsou neocenitelnou součástí našeho jídelníčku, ale salát z červeného zelí si zaslouží zvláštní pozornost. Zejména vzhledem k charakteristické chuti této zeleniny. To znamená, že kromě zelí nepotřebujeme nic jiného.

Salát se zajímavou zálivkou

Stojí za povšimnutí, jak med zvýrazňuje chuť červeného zelí.

Ingredience

1 květák

1 lžíce citronové šťávy

1 jablko

1 cibule

2 lžičky hořčice

1 lžíce medu

60 ml olivového oleje

1 malý svazek petrželky

Sůl, pepř

Zelný salát s medem

Zelí nakrouhejte, vložte do mísy a zalijte vroucí vodou. Po 2-3 minutách sceďte a přendejte do salátové mísy. Přilijte citronovou šťávu (můžete použít i kyselinu citronovou) a důkladně promíchejte.

Jablko nastrouhejte do mísy na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte na malé kousky a přidejte do salátu. Vše společně promíchejte. Přidejte nasekanou petrželku.

Salát dochuťte solí a pepřem. V misce smíchejte hořčici, olivový olej a med. Míchejte, dokud se ingredience nespojí. Salát přelijte zálivkou, promíchejte a nechte marinovat.

You may also like

Leave a Comment