Tato ryba chrání před rakovinou. Dá se snadno koupit, ale mnoho Čechů si ji nemůže dovolit.

by Šéfkuchař

Přestože je tato ryba nesmírně užitečná, patří také k nejdražším rybám, které lze v polských obchodech a restauracích sehnat. Řeč je o halibutu, který obsahuje mnoho výživových hodnot a zdraví prospěšných látek. Někteří lidé ho však nemohou jíst. Proč?

  • Halibut atlantský je mimořádně zdravá ryba, bohatá na vitaminy (B6, B12, A, D) a minerály (fosfor, draslík, selen), které podporují zdravou pokožku, vlasy a sliznice.
  • Díky nízkému obsahu tuku, vysokému obsahu bílkovin a omega-3 kyselin může platýs přispět k hubnutí, snížení hladiny špatného cholesterolu a prevenci rakoviny.
  • Ačkoli se halibuta vyplatí kupovat, těhotné a kojící ženy, děti a lidé s onemocněním ledvin a dnou by se mu měli vyhnout kvůli možným těžkým kovům.

Proč byste měli jíst platýse.

Každé dítě ví, že pokud chce jíst maso, mělo by jíst ryby. Je mnohem zdravější než vepřové nebo kravské maso, a to hlavně proto, že je zdrojem cenných minerálů, vitaminů a tuků. V českých obchodech a restauracích najdete mimořádně zdravé ryby, kterým se říká „ rybyproti rakovině. O jaký druh se jedná?

Halibut dosahuje velké velikosti.

Halibut atlantský ( Hippoglossus hippoglossus ) je mimořádně zdravá ryba, ale na našich talířích se objevuje jen zřídka. Přestože nám atlantské ryby nejsou cizí, tuzemští spotřebitelé tento druh stále ignorují. Proč? Překážkou může být jistěcena – jedná se o jednu z nejdražších ryb, kterou lze v hypermarketech nalézt. V dnešní době, zejména s rostoucími cenami nemovitostí a inflací, budou chtít Poláci co nejvíce ušetřit.

Halibut – nutriční hodnota, zdravotní účinky

Halibut je mimořádně užitečná ryba, která obsahuje mnoho vitaminů a minerálů. Maso tohoto živočicha obsahuje minerální látky, jako je fosfor, draslík, selen, a také vitaminy skupiny B – B6, B12 a niacin. Díky těmto složkám jsou naše pokožka, vlasy a sliznice zdravější.

Díky nízkému obsahu tuku a vysokému obsahu bílkovin je halibut vhodný pro lidi, kteří se snaží zhubnout, zatímco omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou také předcházet rakovině prsu, tlustého střeva a prostaty. Pravidelná konzumace této ryby může také snížit hladinu špatného cholesterolu, a tím snížit riziko aterosklerózy, mrtvice nebo infarktu.

Halibut je ve světě oblíbenou rybou.

Shrňme si nejdůležitější živiny, které se v platýsovi vyskytují:

  • omega-3 mastné kyseliny
  • vitamin A
  • vitamin D
  • vitamíny skupiny B
  • fosfor
  • draslík
  • selenTato ryba chrání před rakovinou. Dá se snadno koupit, ale mnoho Čechů si ji nemůže dovolit.

Jak si vybrat halibuta? Jak chutná halibut? Kdo ho nemůže jíst?

Halibut je zdravá ryba, do které se vyplatí investovat, ale ukazuje se, že ne každý ji může jíst. Halibut může obsahovat těžké kovy ve stopovém množství. Týká se to například rtuti. Proto by se tato ryba měla jíst s mírou a těhotné a kojící ženy by se jí měly jednoduše vyhnout. Těžké kovy mohou mít vliv na dítě nebo vyvíjející se plod. Stejně tak by halibuta neměly příliš často jíst malé děti, které jsou ještě ve vývojovém období. Lidé, kteří trpí onemocněním ledvin nebo dnou, by se měli konzumaci platýse také vyhnout. Tato ryba obsahuje purinové sloučeniny, které zhoršují příznaky některých onemocnění. Proto se vyplatí dvakrát si rozmyslet nákup této ryby nejen kvůli ceně.

Chcete-li si vybrat dobrého čerstvého platýse, měli byste věnovat pozornost vůni. Dobrý halibut bude vonět jako mořská voda. Jeho oči však budou jasné a nebudou zapadlé. Maso by mělo být pevné, nedeformované a nezměněné barvy. Ryba bude chutná jak smažená, tak pečená. Pro zdraví je nejlepší vařená v páře.

You may also like

Leave a Comment