Jsou velmi oblíbené ve středomořské kuchyni, zejména v Itálii a Španělsku. Jsou součástí tzv. funkční výživy, tedy výživy, která podporuje zdraví a snižuje riziko onemocnění. Podporují hubnutí a pomáhají kontrolovat hladinu cholesterolu a cukru. A to nejsou jediné vlastnosti, které z nich můžeme získat. Proč byste ještě měli jíst artyčoky?
Artyčoky rostou ve Středomoří. V kuchyni je s oblibou používají Italové a Španělé. Ke svému růstu vyžadují teploty mezi 20 a 22 stupni Celsia během dne. Rostliny dosahují výšky až jednoho metru, jedlé jsou pouze květy sklizené v raném stádiu vývoje. Před konzumací by se měly oloupat z vnějších tvrdších listů. Artyčoky se konzumují na různé způsoby, a to jak čerstvé, tak například v konzervované podobě. Využívají se také ve fytoterapii a farmacii, neboť výtažky z této zeleniny se používají například v lécích na játra.
Proč jíst artyčoky?
V České republice zatím artyčoky nepatří k nejoblíbenějším druhům zeleniny, i když vidět je v obchodech není nic překvapivého. Pokud váháte nebo se zdráháte je koupit, možná vás náš text přesvědčí, abyste jim dali šanci. Artyčoky jsou zdrojem zdraví, obsahují mnoho cenných látek, které mají pozitivní vliv na náš organismus.
Nejdůležitější složkou je cynarin, který má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Díky tomu se snižuje riziko aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Má také ochranný účinek na játra.
Z artyčoků získáváme také inulin, který působí podobně jako vláknina. Navíc se podílí na udržování správné mikroflóry ve střevech. Prospěšné střevní bakterie zase ovlivňují naši imunitu. Artyčoky mají také vysoký obsah vitaminu B3 (známého také jako PP nebo niacin). „Brzdí odbourávání tuků v tukové tkáni a urychluje metabolismus“. Niacin hraje také důležitou roli ve fungování nervového systému. Artyčoky mají také nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny, takže lidé držící redukční dietu by měli zvážit jejich zařazení do svého jídelníčku.
Co dělat s artyčoky?
Dobré artyčoky by měly mít jasnou barvu. Vnější listy by měly být pevné a tmavě zelené, zatímco vnitřní listy by měly být o něco světlejší. Čerstvé artyčoky mají listy na hlavičce těsně u sebe a stonek je hladký.
Poté, co jsme si vybrali nejkrásnější exempláře a přistoupili k jejich domácí přípravě, nezapomeňte si artyčoky umýt v rukavicích, protože vám mohou potřísnit ruce… do černa. Budete také muset odříznout samotnou špičku zeleniny, je neochucená. Dále odstraňte vnější, ztvrdlé listy. Odřízněte stonek a odstraňte chlupatou část zevnitř zeleniny (například lžící).
Artyčoky lze konzumovat na různé způsoby: vařené, smažené, pečené nebo nakládané. Marinované artyčoky často nejsou v obchodech k dostání. Jaká škoda! Jsou z nich nejlepší těstoviny.