Bombajské brambory, jaké jste ještě nikdy neochutnali. Jsou tak vynikající, že se každý ptá na recept.

by Šéfkuchař

Brambory jsou rozhodně jednou z nejlepších zelenin pro kuchyňské experimentování. Zatímco většinou je jen vaříme, pečeme nebo z nich děláme hranolky, v tomto receptu se z nich stane víc než jen příloha k večeři.

Bombajské brambory jsou recept inspirovaný indickou kuchyní. Je aromatický, lehce pikantní a hlavně velmi chutný. Je to jednoduchý recept, kterým překvapíte své blízké. Kombinace sladké červené cibule, pálivých chilli papriček a aromatického zázvoru s hlubokou chutí garam masaly vás vezme na lahodnou cestu do daleké Indie.

Bombajské brambory

Pokud máte rádi pikantní indická jídla, čeká vás jedinečná pochoutka. Jsou ideální jako příloha k pečenému masu nebo rybě, ale chutnají tak dobře, že je budete rádi jíst přímo z misky. Je to díky lahodnému koření, jako je garam masala, chilli papričky a kmín. To vše je zalité rajčatovou passatou, která tvoří lahodnou omáčku.

Pro tento recept jsou nejlepší mladé brambory, ale můžete použít i starší brambory mimo sezónu. Snažte se vybírat co nejmenší kousky. Garam masala je směs koření, jejíž složení se může lišit. Můžete použít hotovou směs nebo si vytvořit vlastní například kombinací koriandru, kmínu, hřebíčku a skořice.

Ingredients:

  • 1 červená cibule,
  • 1 červená chilli paprička,
  • 3 cm kořene zázvoru,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 červená paprika,
  • 5 lžic rostlinného oleje,
  • 1 lžíce celého kmínu,
  • 1 lžíce hořčičných semínek,
  • 1 lžička kurkumy,
  • 1 lžička garam masaly,
  • 400 g rajčatové passaty
  • 800 g vařených mladých brambor.

Způsob přípravy:

Krok 1. Cibuli a feferonku nakrájejte najemno. Pokud nechcete trochu snížit pálivost, odstraňte z paprik semínka. Oloupejte a nastrouhejte kořen zázvoru. Papriku omyjte a nastrouhejte bez semínek uvnitř.

Krok 2: Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte hořčičná semínka a kmín a chvíli smažte. Přidejte nastrouhaný zázvor, papriku, chilli papričku a cibuli a osmahněte. Dochuťte kurkumou, garam masalou a promíchejte.

Krok 3. Do pánve nalijte rajčatovou passatu a trochu ji osmahněte. Přidejte uvařené brambory a promíchejte je tak, aby je omáčka zcela pokryla.

Krok 4. Nakonec brambory osolte a položte je na velký talíř nebo mísu. Ozdobte petrželkou nebo čerstvým koriandrem. Dobrou chuť!

Leave a Comment