Hrachová polévka je hřejivý a velmi výživný pokrm, ale je s ní spojena dlouhá doba vaření. To vše kvůli nutnosti namáčet hrách. Existuje však snadný způsob, jak tento časově náročný proces urychlit. Rychlá hrachová polévka není horší než ta klasická – má stejně bohatou chuť a cenné nutriční hodnoty. V čem spočívá její tajemství? V hrášku!
Tradiční recepty na hrachovou polévku vyžadují dlouhé namáčení hrachu. To může trvat až 12 hodin. To mnohé labužníky odradí a připraví je o možnost dát si jednu z nejlepších polévek v Polsku. Naštěstí existuje způsob, jak tento krok obejít. Tajemství spočívá ve výběru správné odrůdy hrachu.
Správný hrášek je klíčem k úspěchu
Na pultech obchodů se objevují dva druhy žlutého hrachu: nečištěný a čištěný. Jedná se o loupaný hrách, který je k dostání v půlkách, což umožňuje výrazně zkrátit dobu vaření. Na rozdíl od loupaného hrachu nevyžadují namáčení, což zkracuje dobu vaření polévky o několik hodin.
Stačí loupaný hrách důkladně propláchnout pod tekoucí vodou a vařit bez pokličky asi 40-45 minut na mírném ohni. Vyplatí se občas hrnec zamíchat, aby se hrách nepřichytil ke dnu.
S použitím loupaného hrachu je vaření hrachové polévky mnohem snazší a rychlejší. Je ideální pro ty, kteří ocení tradiční chutě, ale nemají čas trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Vyzkoušejte tuto metodu a vychutnejte si chuť domácí hrachové polévky bez zbytečného čekání!
Rychlý recept na hrachovou polévku
Ingredience na instantní hrachovou polévku:
Hrách loupaný 700 g
Slezská klobása 1 kg
Uzená slanina 1/2 kg
Brambory 1/2kg
Mrkev 3 ks
Petržel 1 ks
Celer 1 ks
Cibule 2 ks
Česnek 3-4 stroužky
Majoránka 2 polévkové lžíce
Nové koření 2-3 listy
Vavřínový list 3 zrnka
Sůl a pepř Podle chuti
Provedení:
Do hrnce nalijte 3 litry vody, přidejte uzený smotek, oregano, pepř a bobkový list. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 25 minut. Poté přidejte scezený hrách. Vařte asi 30 minut bez pokličky. Nezapomeňte odstranit případný vodní kámen.
Klobásu nakrájejte na půlkolečka a přidejte do polévky. Připravte si ostatní suroviny: cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji s nadrobno nakrájeným česnekem; petržel, celer a mrkev oloupejte, nastrouhejte a osmahněte; brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Připravenou zeleninu přidejte do polévky. Vše vařte, dokud brambory a hrášek nezměknou. Polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Podávejte s celozrnným chlebem.