Křupavé na povrchu, měkké uvnitř a zalité sladkým sirupem – tak by se dala shrnout tulumba, tradiční turecké koblihy, které si získají srdce každého mlsouna.
Tulumba – lahodné, křupavé koblihy z pudinkového těsta.
Touloumba je jedním z těch dezertů, které nejen dobře chutnají, ale také vyvolávají vzpomínky. Tyto malé zlatavé koblížky z chouxového těsta jsou jedinečnou pochoutkou, kterou jsem si zamiloval na dovolené v Turecku. Jsou chutné, na povrchu křupavé a uvnitř lehce měkké – skvěle se hodí k šálku silné kávy.
Touloumba je víc než jen dezert. Je součástí turecké kulinářské tradice, která potěší svou jednoduchostí a rafinovaností. Čím je tato sladká pochoutka tak výjimečná? Sladký sirup, ve kterém jsou namočeny, jim dodává výraznou chuť a znemožňuje přestat u jednoho sousta.
Tulumba je dokonalá kávová sušenka
Pokud jste milovníky sladkých dezertů, tulumba se rychle stane vaší oblíbenou pochoutkou. Ačkoli se turecké koblihy svým vzhledem podobají našim listovým koláčům, liší se konzistencí a způsobem přípravy. Na povrchu jsou mírně křupavé a uvnitř měkké a aromatické, takže se skvěle hodí k hořkým nápojům, jako je turecká káva nebo mátový zelený čaj.
Díky svému charakteristickému tvaru připomínajícímu mořské mušle vypadají na stole skvěle. Jsou ideálním dezertem na večírek nebo zvláštní příležitost a příjemným doplňkem ke každodenní kávě. Nejenže potěší svou chutí, ale také krásně vypadají a dodají kouzlo každé chvíli strávené s blízkými.
Jak připravit dokonalou tulumbu?
Připravit si tulumbu doma není vůbec složité. Vyžaduje sice několik kroků, ale konečný výsledek stojí za všechnu námahu. Níže najdete recept, který vám umožní vytvořit tyto jedinečné koblihy a kdykoli si vychutnat jejich orientální chuť.
Ingredience na těsto choux:
- 250 ml vody,
- 80 g másla,
- 250 g pšeničné mouky,
- 4 vejce (velikost M),
- 1/4 lžičky soli,
- 300 ml oleje na smažení.
Ingredience na sirup:
- Potřebné ingredience: 200 ml vody,
- 200 g cukru,
- 20 ml citronové šťávy.
Způsob přípravy:
- V hrnci svařte vodu a olej. Jakmile se směs začne vařit, přidejte mouku a sůl. Intenzivně míchejte, dokud směs nebude homogenní a hladká. Poté stáhněte z ohně a nechte vychladnout.
- Do vychladlé směsi přidejte po jednom vejce a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Hotovou směs přendejte do cukrářského sáčku se zahnutou špičkou.
- V hluboké pánvi rozehřejte olej. Z rukávu vytlačte kousky těsta dlouhé asi 5 cm a odstřihněte je nůžkami. Koblihy osmažte dozlatova a poté nechte přebytečný tuk odkapat na papírovou utěrku.
- Mezitím si připravte sirup. V hrnci svařte vodu s cukrem a citronovou šťávou. Snížíme teplotu a vaříme asi 15 minut, dokud sirup nezhoustne.
- Ještě teplé koblihy ponořte do horkého sirupu a nechte je asi 10 minut dobře nasáknout.
Touloumbes podávejte se silnou kávou nebo čajem a vychutnejte si jejich jedinečnou chuť.