Máte chuť na výborné koblihy, ale nechcete utrácet za návštěvu pekárny? Nebojte se, můžete si je vyrobit sami doma. Podle tohoto receptu budou určitě neuvěřitelně měkké, nadýchané a zároveň méně kalorické. Tajemství spočívá v tom, že je nesmažíte ve fritéze, ale děláte koblihy pečené v troubě.
Do Tučného čtvrtka zbývá ještě měsíc a půl. V roce 2025 připadá výjimečně pozdě, a to na 27. února. To však neznamená, že si předtím nemůžete pochutnat na lahodných koblihách. Právě probíhající masopust je k tomu ideální příležitostí.
Nemusíte se bát, že byste přibrali na váze, pokud jich sníte příliš mnoho. Můžete si je připravit v o něco méně tučné a kalorické verzi. Stačí, když se místo smažení na tuku rozhodnete připravit pečené koblihy podle receptu, který mi doporučila moje kamarádka.
Podívejte se na tento recept na pečené koblihy. Jsou měkké, nadýchané a méně mastné než ty smažené.
Pečené koblihy jsou obvykle zdravější a méně mastné než koblihy smažené. V této verzi se místo cukru přidává erytritol a pšeničná mouka je nahrazena kokosovou.
Díky tomu mají ještě nižší obsah kalorií a sacharidů a také nižší glykemický index. Můžete je tedy jíst bez výčitek, i když se snažíte shodit nechtěná kila (samozřejmě při zachování zdravého rozumu a kalorické rovnováhy).
Recept na pečené koblihy:
- kokosová mouka – 50 g
- kvásek – 1 lžička
- jedlá soda – 0,5 lžičky.
- erythritol – 3/4 čajové lžičky
- vejce – 4 ks
- mléko – 150 ml
- máslo – 30 g
- hořká čokoláda
- ořechy
- kokosové hobliny
- sůl – špetka podle chuti
Jak udělat pečené koblihy lepší než z pekárny?
S přípravou pečených koblih začněte tak, že ze skříně vyndáte velkou mísu se suchými surovinami. Přidejte kokosovou mouku, erythritol, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli, pak vše důkladně promíchejte.
Přidejte vejce, mléko a předem rozpuštěné máslo. Vše smíchejte dohromady, aby vznikla homogenní směs. Vámi zvolenou formu (např. na muffiny/doughnuty, záleží na vašich preferencích) vymažte máslem, nalijte do ní těsto a vložte koblihy na 15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia.
Když jsou koblihy zlatohnědé, vyjměte je z trouby a počkejte, až vychladnou. Potřete je rozpuštěnou čokoládou, posypte ořechy a kokosovými hoblinami (nebo jinými vybranými ingrediencemi – pokud chcete, můžete použít moučkový cukr a cukr krystal, jako na hlavní fotografii). Jakmile čokoláda ztuhne, můžete občerstvení podávat hostům.