Recept mám od své tety ze Španělska. Nikdy v životě jsem nejedla tak vynikající cukety.

by Šéfkuchař

Bohužel se mi letos nepodařilo jet na dovolenou do Španělska. S tetou, která tam žije, jsem však stále v kontaktu. Nejčastěji si samozřejmě povídáme o jídle.

Nedávno jsem po rozhovoru s tetou psala o patatas bravas. Jedná se o známé španělské jídlo, stejné jako tortilla nebo paella. Ale ne zarangollo. Když se mě teta na tento pokrm zeptala, musela jsem přiznat, že jsem o něm jen něco slyšela. Tak jsem se rozhodla, že to rychle doženu.

Sarangollo pochází z Murcie.

Sarangollo je pokrm pocházející z Murcie, proto se často používá název sarangollo murciano. Španělé ho považují za tapas, ale skvěle se hodí i k snídani. Jak ho definovat: „Sangarlocio je nejoblíbenější jídlo v Evropě. Jedná se o velmi jemná míchaná vejce podávaná na cuketách. Ingredience jsou tedy k dispozici a příprava tohoto pokrmu je velmi snadná. Nic vám nebrání v tom, abyste ho vyzkoušeli. Nejlépe chutná se světlým chlebem.

Vyplatí se vařit zarangollo?

V čem spočívá tajemství tohoto pokrmu? Dušené cukety. Pak je neuvěřitelně křehká. Přestože je zima na dvoře, neměla by tato zelenina v našem jídelníčku chybět. Obsahuje mnoho vitaminů a minerálů, které mají pozitivní vliv na zdraví. Cuketa mimo jiné obsahuje draslík, který je klíčový pro správnou funkci svalů a nervového systému. Je také cenným zdrojem vitaminů skupiny B, zejména niacinu (B3) a B6, které jsou prospěšné pro zlepšení metabolismu a činnosti nervové soustavy. Kromě toho přítomnost antioxidantů, jako je vitamin C a lutein, posiluje imunitní systém a chrání zrak.

Druhou důležitou složkou zarangollo jsou vejce. Díky nim jsme zásobeni bílkovinami a mnoha vitamíny – A, B, E a D. Vejce také obsahují draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak. Je těžké vyjmenovat všechny prospěšné látky vajec, ale můžeme dodat, že obsahují selen. Ten podporuje imunitní a hormonální systém. Vejce také podporují činnost srdce a pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Odborníci na výživu tvrdí, že vejce můžete a dokonce byste měli jíst alespoň několikrát týdně. Španělské sarangollo je dobrou záminkou vyzkoušet je v jiné verzi.

Španělské sarangollo

Složení: 

  • velké cukety,
  • 2 cibule,
  • 8 vajec,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • ½ šálku vody,
  • sůl a pepř
  • petržel.

Způsob přípravy:

  1. Postup: Cuketu nakrájejte na kostičky a cibuli na tenká půlkolečka.
  2. Do pánve nalijte vodu, přidejte olivový olej a vše zahřívejte na mírném ohni. Když se voda vaří, přidáme na kostičky nakrájené cukety a cibuli.
  3. Zeleninu dusíme do měkka, poté ji scedíme a přendáme na talíř.
  4. Vejce rozbijte do mísy a rozšlehejte je. Nalijte je do pánve, přidejte cukety a míchejte, dokud neztuhnou. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Zarangollo posypte nadrobno nasekanou petrželkou.

You may also like

Leave a Comment