Babička přidala trochu do sušenek. V Polsku to byl hit.

by Šéfkuchař

Ačkoli si špejle okamžitě spojíme se sádlem nebo přílohou ke slaným pokrmům, v minulosti se používaly do sušenek. V babiččině zápisníku jsem našla zapomenuté recepty z doby Polské lidové republiky.

Sušenky se škvarky se objevovaly jak o svátcích, tak jako běžná odpolední svačina. Moje babička pekla několik plechů, které se vyprazdňovaly šíleným tempem. Všichni v domě sušenky s chutí žvýkali. Na první pohled vypadají jako každé jiné, ale skrývají jedinečný doplněk. Nejsou v nich oříšky, čokoláda, brusinky ani sultánky. Slavné sušenky z Polské lidové republiky obsahovaly špejle.

Sušenky s krekry – recept z Polské lidové republiky.

Přestože dnes je mnoho lidí při pohledu na vepřové sádlo nešťastných, dříve bylo v kuchyni základem. Používalo se nejen na smažení nebo na domácí sádlo. Vyráběly se z něj také výborné křehké sušenky.

Vepřové sádlo dodává sušenkám neobyčejnou křehkost, kterou lze jen těžko srovnávat s jinými tuky. Proto se sušenky v ústech rozplývají. Vanilka dodává sušenkám chuť a dokonce vás napadne, že byly vyrobeny se škraloupem. Tento recept je nejen reliktem minulosti a symbolem těžkých časů. Je to pokrm, který bude mnohým připomínat.

Složení: 

  • 300 g pšeničné mouky,
  • 150 g nadrobno nakrájené vepřové krkovice nebo slaniny bez tuku,
  • 100-130 g moučkového cukru,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 3 žloutky,
  • 125 ml kefíru,
  • 2 lžičky kvásku.

Způsob přípravy:

  1. V kuchyňském robotu rozmělníme pažitku přes jemné sítko nebo ji nasekáme velmi najemno.
  2. Mouku prosejeme do mísy s práškem do pečiva.
  3. Přidáme žloutky, šalvěj, moučkový cukr, kefír a vanilkový cukr.
  4. Vypracujte hladké těsto, vytvarujte z něj kouli a zabalte ji do fólie.
  5. Vložte na 30 minut do chladničky.
  6. Vychlazené těsto rozválejte.
  7. Skleničkou nebo formičkou vykrajujeme sušenky.
  8. Sušenky položte na plech vyložený pečicím papírem a propíchejte je vidličkou.
  9. Vložte je do předehřáté trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 10-15 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.

Hotové sušenky posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Leave a Comment