Ačkoli si špejle okamžitě spojíme se sádlem nebo přílohou ke slaným pokrmům, v minulosti se používaly do sušenek. V babiččině zápisníku jsem našla zapomenuté recepty z doby Polské lidové republiky.
Sušenky se škvarky se objevovaly jak o svátcích, tak jako běžná odpolední svačina. Moje babička pekla několik plechů, které se vyprazdňovaly šíleným tempem. Všichni v domě sušenky s chutí žvýkali. Na první pohled vypadají jako každé jiné, ale skrývají jedinečný doplněk. Nejsou v nich oříšky, čokoláda, brusinky ani sultánky. Slavné sušenky z Polské lidové republiky obsahovaly špejle.
Sušenky s krekry – recept z Polské lidové republiky.
Přestože dnes je mnoho lidí při pohledu na vepřové sádlo nešťastných, dříve bylo v kuchyni základem. Používalo se nejen na smažení nebo na domácí sádlo. Vyráběly se z něj také výborné křehké sušenky.
Vepřové sádlo dodává sušenkám neobyčejnou křehkost, kterou lze jen těžko srovnávat s jinými tuky. Proto se sušenky v ústech rozplývají. Vanilka dodává sušenkám chuť a dokonce vás napadne, že byly vyrobeny se škraloupem. Tento recept je nejen reliktem minulosti a symbolem těžkých časů. Je to pokrm, který bude mnohým připomínat.
Složení:
- 300 g pšeničné mouky,
- 150 g nadrobno nakrájené vepřové krkovice nebo slaniny bez tuku,
- 100-130 g moučkového cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 3 žloutky,
- 125 ml kefíru,
- 2 lžičky kvásku.
Způsob přípravy:
- V kuchyňském robotu rozmělníme pažitku přes jemné sítko nebo ji nasekáme velmi najemno.
- Mouku prosejeme do mísy s práškem do pečiva.
- Přidáme žloutky, šalvěj, moučkový cukr, kefír a vanilkový cukr.
- Vypracujte hladké těsto, vytvarujte z něj kouli a zabalte ji do fólie.
- Vložte na 30 minut do chladničky.
- Vychlazené těsto rozválejte.
- Skleničkou nebo formičkou vykrajujeme sušenky.
- Sušenky položte na plech vyložený pečicím papírem a propíchejte je vidličkou.
- Vložte je do předehřáté trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 10-15 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
Hotové sušenky posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!