Tajná přísada promění vaši ovesnou kaši. Je to skvělé řešení pro ploché bříško.

by Šéfkuchař

Žádný pokrm si nezaslouží titul královny snídaně více než ovesná kaše. Pokud k ní ovšem nepatří ovesná kaše s kefírem! Je snadná na přípravu a prospěšnost takového pokrmu se jen násobí. Ovesná kaše s kefírem – nejlepší možnost, jak začít den, zejména pro zaneprázdněné lidi (a lenochy). Jak působí na organismus? Napovíme vám.

  • Ovesné vločky jsou proslulé svými zdraví prospěšnými vlastnostmi, ale mnoho lidí má nepříjemné asociace s dětskou mléčnou polévkou. Vyplatí se však dát ovesné kaši druhou šanci a připravit ji na desítky různých způsobů.
  • Nahrazením mléka kefírem je ranní pokrm pro tělo ještě zdravější. Je to skutečná bomba v boji proti nadýmání a způsob, jak rychle obnovit střevní flóru.

Ovesné vločky, jednoduché a bohaté na živiny, jsou všestranně použitelné a již mnoho let oblíbené odborníky na výživu a lékaři. Těžko najdete jiný pokrm, tak chutný a levný, který zasytí a vyživí organismus. Navzdory zdání nám nemusí připomínat noční můry z dětství a působit jako mléčná polévka. Zapečená, s přísadami nebo v noční verzi ve sklenici dokáže okouzlit téměř každého. Ukazuje se, že ovesná kaše s kefírem toho dokáže ještě víc. Tato malá změna jídlo neuvěřitelně oživí a pomůže zbavit se nepříjemných žaludečních problémů.

  • Czari-Maria je kaše!

O tom, že ovesné vločky jsou velmi prospěšné, každý slyšel a četl stokrát. Ale víte, co se za tímto sloganem skutečně skrývá? Výzkumy nenechávají nikoho na pochybách: oves je jedinečná obilovina a jeho výhody stojí za to využít. Takzvané užitečné ovesné vločky jsou ve skutečnosti řadou vědecky prokázaných přínosů pro organismus a konkrétních účinků jejich jednotlivých složek. Proč byste ho měli jíst co nejčastěji?

  1. Ovesné vločky, konkrétně ovesné vločky, obsahují cenný a hodnotný typ rozpustné vlákniny, tedy beta-glukan a nerozpustnou vlákninu. Díky tomu reguluje trávicí systém a zabraňuje zácpě.
  2. Díky vysokému obsahu vlákniny je ovesný pokrm velmi sytý. Zabraňuje tak mlsání mezi jídly a pomáhá vám zhubnout nebo si udržet optimální váhu a dodržovat zdravý jídelníček.
  3. Vláknina také zpomaluje uvolňování cukru do krevního oběhu, což pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, může předcházet cukrovce a omezovat záchvaty hladu.
  4. Další výhodou potravin s vysokým obsahem vlákniny je, že zabraňují vysoké hladině cholesterolu a také podporují zdravou střevní flóru. Na ní závisí mnoho procesů v těle, od zdraví imunity až po boj proti zánětům, obezitě a některým závažným chronickým onemocněním.
  5. Ovesné vločky jsou také výživovou bombou včetně: dodávají tělu vitaminy skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování nervového systému.
  6. Obsahuje také cenné minerály, jako je hořčík, železo, zinek a draslík.

Samotné ovesné vločky poskytují mnoho důvodů, proč zařadit ovesné vločky do svého jídelníčku. Nezapomínejme však na kefír. Tento chytrý trik ještě více zvyšuje prospěšnost tohoto jednoduchého pokrmu.

Ovesná kaše s kefírem – vyšší úroveň zdravého stravování

Stačí jen malá změna, aby vaše ovesná kaše měla ještě více energie! Místo vaření s mlékem vyzkoušejte noční ovesnou kaši s kefírem. Jedná se o další jednoduchý, poněkud opomíjený produkt, který by měl být zařazen do panteonu tzv. superpotravin. Recept je jednoduchý – místo vaření ovesné kaše ji smíchejte s kefírem (v nádobě nebo uzavřené sklenici) a oblíbenými přísadami a nechte ji přes noc v lednici. Do rána vločky vstřebají tekutinu a budou pěkně měkké, a vy tak nepřijdete o žádné jejich výživové hodnoty ani o čas na ranní pečení. Co tím získáte? Samozřejmě jsou tu cenné vlastnosti, které vyplývají z konzumace tohoto výrobku, a to:

  • spoustu cenných a vzácných bílkovin, které poslouží nejen jako stavební materiál, ale stejně jako vláknina jsou zodpovědné za sytost jídla a jsou neoddělitelné od udržení optimální hmotnosti (nebo odbourání zbytečného tuku),
  • kefír je také velmi dobrým zdrojem vápníku a přírodních probiotik, která budou mít ještě lepší vliv na zdraví vašich střev. Už víte, že na nich závisí mnoho procesů ve vašem těle, od obrany proti infekcím přes závažná onemocnění až po udržení dobré nálady a duševního zdraví. Střeva jsou naším druhým mozkem!
  • Zdravý žaludek znamená ploché břicho a méně nadýmání, a takové duo u snídaně velmi přispívá ke krásné postavě;
  • Stojí za to znát ještě jednu výhodu ovesných vloček s kefírem, o které ne každý ví. Ovesné vločky obsahují kyselinu fytovou, která může bránit vstřebávání hořčíku, železa a zinku. Probiotické bakterie přítomné v kefíru tento potenciální problém řeší, protože rozkládají kyselinu fytovou a zvyšují biologickou dostupnost živin obsažených v ovsu.

Stačí do ovesných vloček přidat oblíbené ovoce, ořechy, sušené ovoce nebo trochu medu a můžete si každý den vychutnat jinou, zdravou a uvařenou snídani! Dobrou chuť!

You may also like

Leave a Comment