Toto koření znáte velmi dobře, ale v podobě jiného druhu. Jeho červený příbuzný by měl být v každé kuchyni. Přidejte ho do svého pokrmu a podpoříte svou imunitu a udržíte si dobrou hladinu cukru. Je to také skvělý spalovač tuků.
Pepř je základní koření, které se vyskytuje ve většině pokrmů. Mnoho lidí sahá pouze po černých kuličkách, a to je špatně. Červený pepř si zaslouží, aby byl pro své vlastnosti známější.
Červený pepř jménem brazilský
Červený pepř, známý také jako brazilský nebo růžový pepř, je koření, které na rozdíl od svého vzhledu ani nepatří do čeledi pepřovitých. Pochází z pepřovníku brazilského, který se přirozeně vyskytuje v Brazílii, Argentině, Paraguayi a Střední Americe. V současné době se tato rostlina pěstuje i mimo Jižní Ameriku.
Červená semena se nazývají „pepřenky“, protože se navenek podobají černému pepři. Mají stejný kulovitý tvar a podobnou velikost. Obě koření se liší barvou, zrnitostí a vůní.
Červený pepř má mnohem jemnější chuť než tradiční černý pepř. Je mírně ovocná, citrusová, ale přesto pikantní.
Jaké jsou vlastnosti červeného pepře?
Červený pepř vděčí za své blahodárné vlastnosti obsahu cenných složek. Především je zdrojem vitaminu C, který působí jako antioxidant. Obsahuje také další antioxidanty, jako jsou antokyany, bioflavonoidy a kyselina gallová. Kromě toho jsou obiloviny bohaté na vlákninu.
Díky tomu má červená paprika silné antioxidační vlastnosti. Na organismus působí protizánětlivě, antivirově a antibakteriálně. Zmírní záněty, a to jak při nachlazení, tak při kloubních nebo svalových problémech . Koření výrazně posílí imunitu organismu a zabrání dalším onemocněním . Kromě toho má protirakovinné účinky .
Antioxidační vlastnosti červené papriky potlačují škodlivé účinky volných radikálů . Tím zpomalují proces předčasného stárnutí organismu. Upraví nejen vaši pokožku, ale i mysl, a sníží tak riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Při pravidelném užívání červená paprika stimuluje vylučování trávicích šťáv, což usnadňuje trávení těžkých jídel. Působí jako lék proti zácpě a neustálému nadýmání. Zrychlí metabolismus a upraví rytmus vyprazdňování.
Tyto vlastnosti, stejně jako obsah kapsaicinu, který zabraňuje tvorbě nových tukových buněk, zajišťují účinek červené papriky při hubnutí. To urychlí spalování nepotřebných kalorií a následně umožní udržet správnou tělesnou hmotnost.
Antioxidanty dodávají červené paprice vlastnosti regulující hladinu cukru. Koření pomůže udržet glukózu na správné úrovni. Doporučuje se zejména pacientům s cukrovkou 2. typu a inzulínovou rezistencí.
V jakých pokrmech by se měla červená paprika používat?
Červená paprika dokonale zvýrazní nebo změní chuť mnoha druhů koření. Přidává se celý, předem rozdrcený nebo rozemletý v hmoždíři. Zrnka pepře dodají mírné koření a osvěžení.
Červený pepř se nejlépe hodí k mořským plodům a rybám. Lze jej použít do marinád, přidat při pečení nebo do omáček. Koření zpestří také polévky, zejména v asijské kuchyni. Ozdobí všechny saláty a dresinky.
Kromě toho se červená paprika používá na sladko. Velmi dobře se hodí k čokoládě, kakau a různým cukrářským výrobkům na jejich bázi.